Bankverzekeraar SNS Reaal dook afgelopen jaar diep in het rood door de afboeking van rotte vastgoedleningen. Onderliggende draaide de bank redelijk, terwijl de verzekeringstak het zwaarder had.

SNS Reaal heeft 2013, het jaar van de nationalisatie, afgesloten met een nettoverlies van bijna twee miljard euro, zo maakte de bank en verzekeraar donderdag bekend.

Het totale verlies is twee keer zo groot als in 2012, toen SNS onder de streep met een tekort van 972 miljoen euro bleef zitten.

Het verlies werd veroorzaakt door forse afwaarderingen bij de inmiddels afgesplitste vastgoedpoot en eenmalige tegenvallers bij de verzekeringstak.

SNS Property Finance

SNS Property Finance, het onderdeel dat het financiële concern een jaar geleden met aanhoudende verliezen op de rand van de afgrond had gebracht, leed een verlies van ruim 1,5 miljard euro. Dat kwam door een eerder bekendgemaakte afboeking van 2 miljard euro op de portefeuille vastgoed en vastgoedleningen. Inmiddels is Property Finance verzelfstandigd onder de nieuwe naam Propertize.

Bank en verzekeraar

De kernactiviteiten maakten exclusief incidentele posten 386 miljoen euro winst. Vooral SNS Bank deed het nog heel behoorlijk, vooral dankzij een hogere rentemarge. Dit onderdeel sloot 2013 af met een nettowinst van 190 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 88 miljoen euro.

De verzekeringsdochters Reaal en Zwitserleven kampten met slechte marktomstandigheden en deden het aanmerkelijk slechter dan in 2012. Door afschrijvingen verviervoudigde het verlies van de verzekeringstak als geheel ruimschoots tot 623 miljoen euro.

Opdeling SNS Reaal

De bankverzekeraar werkt verder aan de splitsing van de bank- en de verzekeringstak. Idee is om in eerste instantie de verzekeraar te verkopen. Vervolgens wil de staat op termijn ook af van het bezit van de SNS Bank.  Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen vindt het niet gek als delen van SNS uiteindelijk  in buitenlandse handen komen, zo liet hij eerder deze week weten aan Nu.nl.

De splitsing binnen het bedrijf kan volgens financieel directeur Maurice Oostendorp dit jaar worden afgerond. Voor prognoses over het tempo waarin de verkoop vervolgens kan worden afgerond is het volgens hem nog te vroeg.

De herstructurering van het bedrijf leidt dit jaar niet tot reorganisaties en banenverlies, zei Oostendorp verder. Andere banken en verzekeraars schrappen duizenden banen omdat klanten steeds meer zaken via internet regelen, maar zo'n ontslagronde staat bij SNS Reaal niet op stapel, zei hij.

Oostendorp sprak van de afsluiting van een ,,moeilijk jaar'', waarin ,,een nieuwe basis'' is gecreëerd. ,,Het boek Property Finance is gesloten, we hebben snel goedkeuring gekregen voor de herstucturering en verder zien we de hypotheekverstrekking, de spaarsaldi en de verkochte verzekeringsproducten groeien. We hebben een goede basis voor de toekomst.''

Bron: ANP/Z24

Lees ook:

Verkoop SNS aan buitenlandse partij serieuze optie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl